Puszyste naleśniki z białym twarogiem ociekające słodkim miodem? A może soczysta wołowina ze świeżymi kolorowymi owocami z dodatkiem zielonego, prosto z ogródka koperku? Nikt nie oprze się również maślanym ciasteczkom udekorowanym czekoladą i kolorowymi groszkami, obok których stoi warstwowe latte posypane cynamonem. Możemy sobie te dania wyobrazić, trudno jest opanować pokusę. Efekt ten potęguje obraz, kiedy widzimy smakowite dania na zdjęciu, jemy oczami, chcemy, by jak najszybciej popieściły nasze podniebienia.

Fotografia kulinarna jest dzisiaj najprężniej rozwijającą się gałęzią fotografii. Przyczyną jest bez wątpienia trend prowadzenia blogów kulinarnych oraz większa otwartość polskiego społeczeństwa na nowe smaki i kuchnię świata, również kuchnię Fusion. Ponadto, rośnie konkurencja wśród restauratorów, powstaje coraz więcej restauracji, lunch barów i kawiarni, a klient jest głodny i spragniony, chce spróbować wszystkiego, a najlepiej tego, co ma pewność, że mu zasmakuje.
Studio fotografii kulinarnej to piękny i smaczny biznes, wspierający restauratorów w promowaniu swojej oferty, prezentacji menu, działaniach reklamowych oraz marketingowych. Dobre ujęcie, wydobycie smaku potrawy na zdjęciu, pobudzenie wyobraźni klienta to prawdziwa sztuka, której niektórzy próbują nauczyć się sami. Czy jest to możliwe? W jaki sposób zrobić dobre zdjęcie jedzenia, które wygląda, pachnie i smakuje?

Profesjonalny sprzęt w rękach (nie)fachowca

W studio fotografii kulinarnej pracują profesjonaliści, prawdziwi artyści, którzy doskonale znają się na swoim fachu. Jeżeli jednak decydujemy się na samodzielną pracę nad zdjęciami potraw, trzeba wyposażyć się dobry sprzęt, a to duża inwestycja. Następnie czekają nas długie godziny nauki, być może nawet konieczność odbycia kursu. Blogerom kulinarnym często wystarcza smartfon lub kompakt, ale są wśród nich również posiadacze dobrych, zaawansowanych lustrzanek. Ta ostatnia opcja jest najlepszą dla tych, którym zależy, aby zaprezentować swoje menu ze smakiem.
Podstawowym narzędziem każdego fotografa jest lustrzanka. Wymienne obiektywy o zaawansowanych funkcjach pozwalają wykonać zdjęcia, która zachwycają swoją naturalnością i są niezwykle realistyczne. To podstawa, bez której trudno jest mówić o dobrej fotografii kulinarnej. Niezbędny jest też statyw i oczywiście umiejętności obsługi sprzętu. To opcja dla bardzo ambitnych.

Szczypta wiedzy

Jedzenie musi wyglądać apetycznie, a za to odpowiada m.in. odpowiednie oświetlenie. W studio fotografii kulinarnej korzysta się ze studyjnych lamp o dużej mocy, znacznie rzadziej profesjonaliści stawiają na światło dzienne, które bardzo często jest niewystarczające, aby wydobyć prawdziwy smak potraw.
Do fotografowania żywności niezbędny jest również zmysł estetyki. Na talerzu wszystko musi do siebie pasować nie tylko pod względem smakowym, ale też kolorystycznym. Trzeba zachować odpowiednie proporcje i układ poszczególnych elementów dania. Niekiedy konieczne jest uzupełnienie talerza o kilka rekwizytów, jak listki czy płatki kwiatów, obok można położyć łyżeczkę lub serwetkę, o sukcesie decydują detale.
Studio fotografii kulinarnej dysponuje nie tylko rekwizytami, ale również wieloma podkładami. W „warunkach domowych” możemy wykorzystać deski do krojenia, panele podłogowe, drewniane deski, maty czy kafelki. W studio fotografii kulinarnej jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia fotografia.

Profesjonalne studio fotografii kulinarnej

Dla tych, którzy poważnie podchodzą do swojego zawodu i chcą zaistnieć w branży kulinarnej lepszym od samodzielnie wykonanych zdjęć będą te proponują profesjonaliści – studio fotografii kulinarnej. Posiadają oni wiedzę, doświadczenie i umiejętności, wiedzą, w jaki sposób wydobyć smak z dania, aby poczuć go na podniebieniu, zanim jeszcze go skosztujemy. Fotografią kulinarną zajmuje się studio Yummypix.pl. Połączenie kreatywności, wysokiej jakości sprzętu i doświadczenia, to przepis na dobre i smaczne zdjęcie potraw.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *