Gastronomia to działalność, w której niezwykle istotna jest sztuka fachowego przyrządzania i podawania potraw z zachowaniem zasad prawidłowego żywienia, odpowiednich warunków sanitarnych i higieny. Dlatego tak ważna jest dbałość o profesjonalne środki czystości dla gastronomii, które są bezpieczne dla pracowników oraz klientów (kontakt z żywnością) i posiadają dokumentację niezbędną podczas kontroli sanepidu: karty charakterystyki, atesty i pozwolenia Ministra Zdrowia.
Środki czystości – mycie i dezynfekcja w kuchni
Mając na uwadze fakt, że dbałość o czystość i higienę w lokalach gastronomicznych winna obejmować przyrządy oraz wszystkie urządzenia i przedmioty znajdujące się w lokalu, środki czystości możemy podzielić na. Chemia stosowana w kuchni to ważna grupa środków czystości produkowanych dla gastronomii.
W czym się sprawdzą?
Istotnym elementem jest zastosowanie sprawdzonych i przebadanych specyfików, które doskonale poradzą sobie z tłustymi i przypalonymi powierzchniami garnków oraz piekarników, płyt ceramicznych i pieców. Potrafią usunąć zaschnięte zabrudzenia i resztki jedzenia z naczyń, maszyn i urządzeń używanych w kuchniach, takich jak: automaty do lodów, lodówki, witryny, roboty kuchenne, maszynki do mielenia mięsa, krajalnice, bemary i frytkownice.
A także, mogą być stosowane jako płyny do dezynfekcji wszystkich przedmiotów mających zastosowanie w kuchni. W roli produktu do zmywarek, odtłuszczacza, mleczka do czyszczenia i płynu do usuwania osadów z napojów (piwo, herbata, kawa). I środki służące prawidłowemu funkcjonowaniu urządzeń: chemia do usuwania kamienia ze zmywarek gastronomicznych, termosów i bemarów. Jak również profesjonalne środki czystości do mycia i nabłyszczania stali nierdzewnej.
Środki czystości – lokal użytkowy i łazienka
Mając na uwadze wytyczne sanitarne dotyczące działalności gastronomicznej, warto zwrócić uwagę, by środki czystości stosowane do codziennego mycia powierzchni podłóg, wyposażenia sali restauracyjnej i łazienki, były również towarem profesjonalnym i sprawdzonym.
Profesjonalne środki czystości do utrzymania należytej czystości w gastronomii, to produkty bezpieczne oraz niezwykle skuteczne w usuwaniu nawet najmocniejszych zabrudzeń. Prowadząc działalność w branży gastronomicznej, warto więc wybierać chemię dedykowaną, która zalecana jest przede wszystkim do stosowania w przemyśle spożywczym: hale produkcyjne, gastronomia, kuchnie przemysłowe i placówki zbiorowego żywienia.
- Konferansjer – mistrz ceremonii i gospodarz niezwykłych wydarzeń - 16 sierpnia 2023
- Uprawnienia cieplne – klucz do skutecznego zarządzania systemami grzewczymi - 9 sierpnia 2023
- Tanie akcesoria do elektronicznych papierosów – jak znaleźć dobre oferty - 14 lipca 2023