Coraz więcej osób ma świadomość, że organizm człowieka składa się w ponad 60% z wody, zaś mózg zawiera jej jeszcze więcej. Ważne jest, aby ta większa część naszego organizmu składała się z substancji dobrej jakości. Czy do picia wody trzeba się zmuszać? Jak zadbać o to, aby spożywanie wody odbywało się z korzyścią dla naszego zdrowia?

Wodociągowa i butelkowana

Woda wtłaczana do wodociągów jest badana w stacji uzdatniania wody. Potem płynie rurami wykonanymi ze stali lub plastiku. Wypłukuje z nich substancje, z których rury są wykonane: związki żelaza, BPA. Czasami w rurach stoi, a wtedy oprócz substancji chemicznych mogą namnażać się w niej drobnoustroje. Przed osobami odpowiedzialnymi za zaopatrzenie pracowników w wodę pojawiło się więc pytanie: Jak spowodować aby dostarczana woda do firmy była smaczna i zdrowa? Dużym krokiem naprzód jeśli chodzi o wygodny dostęp do czystej wody było spopularyzowanie dystrybutorów butlowych. Okazało się jednak, że przy takim rozwiązaniu trzeba na bieżąco monitorować zapas butli. Nie jest to zadanie łatwe, gdy nagle przychodzi fala upałów. Nawet, gdy mamy w zapasie butle z wodą, to trzeba je cyklicznie wymieniać. Nie dla każdej osoby jest to łatwe. Temat „woda do biura” był więc rozwiązany częściowo.

Potrzeba matką wynalazków

Dystrybutor wody zasilany nie z butli, a podłączony do sieci wodociągowej okazał się rozwiązaniem pozbawionym wielu niedogodności, które miały wymienione wcześniej systemy zaopatrzenia w wodę. Dystrybutory są urządzeniami wielofunkcyjnymi. Nie tylko pobierają wodę z sieci, ale oczyszczają, chłodzą lub podgrzewają, a nawet nagazowywują. Zadowalają one miłośników wody i przyrządzanych z niej różnych napojów. Dostawa wody do firmy nabiera więc innego wymiaru. Nie potrzeba sprawdzania zapasu butli, gdyż woda czerpana jest z kranu.

Czysta woda zdrowia doda

Dystrybutory filtrujące dbają o to, aby woda, która z nich wypływa była czysta. Zastosowano w nich trzy stopnie filtracji. Pierwsza odbywa się w zmodyfikowanym bloku węglowym. Podczas niej usuwane są z wody zanieczyszczenia, które przedostały się z sieci wodociągowej: kamień, rdza, muł, piasek, metale, drobiny mechaniczne oraz inne osady nierozpuszczone w wodzie.

Druga filtracja powoduje zmniejszenie w wodzie zawartości wapnia. Przyczynia się to do poprawy smaku i zapachu wody. Eliminuje również składniki powodujące osadzanie się tzw. kamienia na ekspresach do kawy, czajnikach, filiżankach. Osad wapienny powoduje skrócenia ich żywotności. Trzeci etap filtracji odbywa się znów z zmodyfikowanym bloku węglowym. Neutralizuje on pozostałości po procesie uzdatniania i konserwacji wody, np. chlorem. Powoduje to poprawę właściwości organoleptycznych wody, czyli jej smaku, barwy i zapachu. Na tym etapie usuwane są: zanieczyszczenia stałe większe niż 0,5 mikrona (to 120 razy mniej niż średnica włosa ludzkiego), 99% cyst i bakterii, zanieczyszczenia chemiczne takie jak toksafen i dichlorobenzen, 99,9% pierwotnej zawartości chloru, a także ołów.

Na ostatnim etapie woda naświetlana jest lampą UV, co powoduje usunięcie z niej bakterii. Tak przygotowana woda jest czystsza i zdrowsza od źródlanej, a co najważniejsze zawsze dostępna po naciśnięciu przycisku dystrybutora.

Sprawdź ofertę na wodę do biura na www.aquamo.com.pl

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *